فرهنگ چاپ و تاثیر آن بر فرهنگ مصرف
چاپ

فرهنگ چاپ و تاثیر آن بر فرهنگ مصرف

1402/8/4
675 مشاهده

 فرهنگ چاپ و تاثیر آن بر فرهنگ مصرف 

 فرهنگ چاپ و تاثیر آن بر فرهنگ مصرف 

عامل‌های متعددی در شکل‌گیری هر جامعه‌ای دخالت دارند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها صنعت چاپ است. فرهنگ چاپ و تاثیر آن بر فرهنگ مصرف برمی‌گردد به تولید و توزیع مطالب چاپی در آن جامعه، که هر چقدر موانع و مشکلات کم باشد رشد فرهنگی و مصرف محصولات چاپی آن معمولا بیشتر می‌شود. 

 چاپ 

 چاپ 

وقتی  را اختراع کرد و اولین کتاب مذهبی را به چاپ رساند. شاید هیچ وقت فکرش را نمی‌کرد که دستاوردش تا این حد بر زندگی بشریت تاثیر گذار باشد. او توانست با اولین اختراع خود امروزه چاپ و دست نوشته‌های اشخاص متفاوت را در اختیار دیگران قرار دهد. البته صنعت چاپ در طی این سالیان تغییرات زیادی به خود دیده است. تا امروز که شاید بشود گفت بی‌نقص‌ترین‌ها را در این صنعت در اختیار داریم و کمبودی احساس نمی‌کنیم. بنابراین چاپ یک مقوله فرهنگی است چون بخش زیادی از جامعه و فعالیت‌های فرهنگی به آن مرتبط است. با این نگاه انتشار کیفی یک اثر می‌تواند کمک زیادی به ارتقای فرهنگ کند.

 مزایای فرهنگ چاپ در الگوی مصرف

صنعت چاپ که به نبض فرهنگی جوامع تبدیل شده است، از شاخص‌های توسعه یافتگی است و حتی  از آن به عنوان یکی از پنج صنعت برتر جهان یاد می‌شود. بهتر است ادامه مطلب را بخوانید تا با فرهنگ چاپ و مزایای آن بیشتر آشنا شوید. 
• این امر مهم را هیچ شخصی نمی‌تواند بی‌اهمیت جلوه دهد. زیرا هر چقدر کیفیت و الگوهای فرهنگی چاپ تغییر کند افراد  تمایل پیدا می‌کنند تا عناصر بیشتری به چاپ برسانند.
• فرهنگ چاپ و تاثیر آن بر فرهنگ مصرف  می‌دانید چه فاکتور دیگری را محقق می‌سازد؟ وقتی عنصر با کیفیتی از لحاظ چاپی در اختیار شما قرار بگیرید ترجیح می‌دهید آن را نزد خود نگه دارید. پس در کنار گرایش به مصرف محصولات چاپی، فاکتور مهم نگهداری بهتر آن عنصر چاپی به وجود می‌آید.

 مزایای فرهنگ چاپ در الگوی مصرف

• در اصلاح الگوی مصرف، صرفه‌جویی یک اصل است و آن به معنای مصرف نکردن نیست، بلکه مقصود درست و به جا مصرف کردن است. 
• این صنعت اگر چه در ابتدا به واسطه هزینه سنگین دستگاه چاپ و دستاوردهای آن مختص عده‌ای خاص بود اما امروزه هر کجای دنیا هم که بروید. انواع محصولات چاپی ارزان قیمت و گران قیمت را می‌توانید، سفارش دهید. 
• صنعت چاپ، اشتغال زایی خوبی را هم ایجاد کرده و به تبع آن سهم قابل توجهی از صادرات را به خود اختصاص داده است.

 موانع در صنعت و فرهنگ چاپ 

صنعت چاپ با تمام دستاوردهای که در این سال‌ها به دست آورده است اما دارای نواقصی است که نمی‌گذارد این صنعت چهره اصلی و متمایز خود را نشان دهد. در ادامه به برخی از این موانع یا مشکلات اشاره می‌کنیم: 
• یکی از مهم‌ترین مشکلات این حوزه این است که بسیاری از کارگران شاغل در این حرفه، آشنایی درستی از این شغل و فرهنگ چاپ  ندارند و اغلب به طور تجربی آن را می‌‌آموزند.
• در کشور ما چاپخانه‌های کمی هستند که انواع دستگاه‌ها و تجهیزات روز دنیا را در اختیار دارند. به همین سبب همه نمی‌توانند محصولات چاپی خود را با کیفیت بالا به چاپ برسانند و به ارتقای فرهنگ چاپ کمک کنند. این امر بزرگ مشکلی است که بخش اصلی چاپ در نحوه تولید و توزیع، را گریبان گیر خود کرده است. 
• مشکل عمده دیگر برمی‌گردد به شرایط اقتصادی حاکم. تولید کنندگان برخی از متریال‌های اصلی مانند کاغذ و جوهر را از سایر کشورها مجبور هستند فراهم کنند. می‌دانید که تجارت کالا با دلار انجام می‌شود که  نوسان قیمت‌های آن به شدت در قیمت محصول چاپی تاثیر گذار است. به همین سبب افراد سعی می‌کنند از کیفیت کار محصول چاپی خود بکاهند و متریال‌های ارزن‌تر را انتخاب کنند.

 مزایای فرهنگ چاپ در الگوی مصرف

• کاستی هایی که در زمینه چاپ  صنعت نشر وجود دارد، طبعاتی هم دارد که مهم ترین آن ،کاهش سرانه مطالعه و خرید نکردن مردم است.

 ویژگی  انواع روش‌های  چاپی  

در صنعت چاپ  روش‌های متفاوت چاپ وجود دارد که نقش مهمی در خروجی محصولات  چاپی دارند. در مقاله فرهنگ چاپ و تاثیر آن بر فرهنگ مصرف در مورد انواع روش‌های چاپی نیز صحبت می‌کنیم و آن‌ها را مورد ارزیابی قرار می‌دهیم.

 • روش چاپی سیلک اسکرین 

چاپ سیلک اسکرین از دیگر شیوه‌های رایج و انواع چاپ است. این روش به جهت آن که دارای تنوع بالایی در نوع مرکب مورد استفاده است، روی سطوح مختلف قابل اجرا است. این چاپ در حقیقت نوعی چاپ شابلونی به شمار می‌رود. این روش به دو صورت ماشینی و دستی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از چاپ سیلک اسکرین می‌توان جهت چاپ روی نایلون‌ها، مقوا، شیشه، کیف، کفش، تابلوها، پوشاک و سررسید نیز استفاده نمود. 

 • روش چاپی فلکسو

یک روش چاپی است که در آن با استفاده از یک کلیشه ژلاتینی عمل چاپ صورت می‌گیرد. این نوع چاپ در اصل نسخه پیشرفته‌ای از لترپرس است. چاپ فلکسو بر روی طیف گسترده‌ای از سطوح از جمله ورق‌های  PVC، فلزی (قوطی‌های فلزی) یا آلومینیومی (آلومینیوم بیلیستر، مصارف دارویی و غذایی)، سلفون، فیلم‌های متالایز و کاغذ مورد استفاده قرار می‌گیرد. سرعت چاپ فلکسو بسیار بالا است و به دلیل استفاده از جوهر مخصوص زود خشک می‌شوند. از این رو کاربرد این روش، مخصوصا برای چاپ الگوهای پیوسته و وسیع مانند پلاستیک های خرید، بسته بندی، کاغذ دیواری و… زیاد است.

 • روش چاپی گراوو

روش گراور یک روش مستقیم چاپی است یعنی تصاویر به صورت مستقیم از روی سیلندر به روی سطح چاپ شونده منتقل می‌شوند.  به همین دلیل در دستگاه‌های روتو گراور نیازی به استفاده از روش‌های کنترل مخزن مرکب نیست. پس می‌توان کیفیت را در این روش به خوبی کنترل کرد و سرعت چاپ را بالا برد. به دلیل هزینه بالای ساخت سیلندر، روش گراور صرفا برای کارهای با تیراژ بالا و کارهای رول صرفه اقتصادی دارد.

 • روش چاپی گراوو

 • روش چاپی افست

چاپ افست که از آن به عنوان لیتوگرافی نیز یاد می‌شود، روشی برای چاپ انبوه است که در آن تصاویر و رنگ‌ها، از طریق غلتک مشخص شده، روی صفحات فلزی حرکت کرده و سبب چاپی با کیفیت می‌شود. اپراتور چاپ می‌تواند جریان جوهر را کنترل کرده و کنتراست کافی در تصاویر را ایجاد کند، در نتیجه، شما بر روی هر قطعه تصاویر واضح و تمیزی مشاهده می‌کنید. یکی از اصلی‌ترین مزایای چاپ افست، کم هزینه بودن آن است.  

  • روش چاپی دیجیتال 

در گذشته برای چاپ تصاویر از واسطه‌های چاپی استفاده می‌شد و پس از شروع فرآیند چاپ، امکان تغییر در آن وجود نداشت. اما امروزه، در سیستم چاپ دیجیتال، این موردها حذف شده است. به همین سبب در چاپ هر نسخه، امکان تغییر اطلاعات درج ‌شده وجود دارد. با حذف این موارد چاپ، افزون بر هزینه، در زمان آماده‌سازی نیز صرفه‌جویی می‌شود. چاپ دیجیتال یکی از روش های مدرن صنعت چاپ است که از انواع تکنیک‌ها (چاپ جوهرافشان، لیزر و...) استفاده می‌کند. چاپ دیجیتال برای همه مصارف چاپی در تیراژ پایین استفاده می‌شود.

  • روش چاپی دیجیتال 

 پایان 

مقاله فرهنگ چاپ و تاثیر آن بر فرهنگ مصرف در این بخش به پایان رسید. مجتمع چاپ کهن با کوله باری از تجربه و در اختیار داشتن به‌روزترین تجهیزات چاپی سهم عمده‌ای بر فرهنگ مصرف محصولات چاپی در ایران دارد.

نظر شما درباره فرهنگ چاپ و تاثیر آن بر فرهنگ مصرف چیست؟