جلد شومیز کتاب و هر آنچه در مورد آن باید بدانیم
مقالات

جلد شومیز کتاب و هر آنچه در مورد آن باید بدانیم

1401/1/16
13753 مشاهده

جلد شومیز کتاب و هر آنچه در مورد آن باید بدانیم

بارها شده در هنگام خرید کتاب و یا چاپ کتاب با واژه جلد شومیز یا جلد نرم روبه‌رو شده باشید و شاید بارها از خود پرسیده باشید که جلد شومیز کتاب چیست و چه تفاوتی با دیگر انواع جلدهای مورد استفاده برای کتاب دارد.در این مطلب می‌خواهیم در مورد این موضوع حرف بزنیم و جلد شومیز را تعریف کرده و کاربردهای آن را شرح دهیم. با مجتمع چاپ کهن همراه ما باشید. 

 

جلد شومیز چیست؟

 

جلد شومیز کتاب چیست؟

یکی از انواع جلدهایی که در صحافی کتاب مورد استفاده قرار می‌گیرد جلد شومیز یا همان جلد نرم است. در واقع جلد کتاب پوششی است که برای اتصال تمام صفحات کتاب با هم مورد استفاده قرار می‌گیرد. جلد شومیز کتاب از جنس کاغذ ضخیم بوده و تمام صفحات آن به کمک چسب به هم متصل شده (برعکس بقیه جلدها که توسط بقیه یا همان نخ و سوزان). معمولا از این جلد کتاب زمانی استفاده می‌شود که ناشر یا نویسنده بخواهد قیمت تمام شده چاپ پایین باشد و کتاب با هزینه مناسب به دست مصرف کننده برسد. این جلد معمولا وزن سبکی دارد و برای کتاب‌های کودک، کتاب‌های دانشگاهی و درسی و کتاب‌های داستانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. جلد کتاب شومیز از دهه 1330 و 1340 وارد عرصه صحافی شده است. این نوع جلد دارای معایب و مزایایی نیز هست که در زیر به آن اشاره می‌کنیم:

معایب

• مستعد چین و چروک و پارگی 

• مقاومت کم در برابر آب و رطوبت

مزایا

• سبک و نرم

• به راحتی قابل حمل است

• قیمت پایین و مقرون به صرفه

• امکان دریافت شکل‌های فانتزی (مانند: لبه گرد و...)

تفاوت جلد شومیز با جلد گالینگور

بسیاری این سوال را می‌پرسند که تفاوت جلد شومیز با جلد گالینگور چیست و آیا واقعا تفاوتی با هم دارند یا خیر؟ در این بخش به این سوال پاسخ می‌دهیم. در پاسخ به این سوال باید بگوییم که این دو جلد با هم تفاوت داشته که در ادامه به شرح تفاوت این دو جلد به طور کامل می‌پردازیم. جلد گالینگور به جلد سخت هم شناخته می‌شود و از همین جا می‌توان تفاوت این دو جلد را متوجه شد. جلدهای گالینگور دارا یک پوشش محافظ با جنس‌های متفاوت هستند و بر خلاف جلد نرم یا شومیز از استحکام بیشتری برخوردار هستند. معمولا کتاب‌های با این جلد دارای یک ژاکت یا محافظ کشویی هستند که از کتاب در برابر گرد و غبار و سایش و فرسودگی جلوگیری می‌کند. برخی اوقات از چرم گاو یا پارچه‌های مخمل برای ساخت این ژاکت‌ها استفاده می‌شود. 

تفاوت دیگر این دو جلد در این است که قیمت تمام شده جلد گالینگور به نسبت جلد شومیز بشیار بالاتر است و مقرون به صرفه نیست. تفاوت دیگر در نوع کاغذهای استفاده شده و ماندگاری این کتاب در طول زمان است و نکته بعدی این که در صحافی این کتاب برخلاف شومیز از نخ و و بخیه زدن برای قرار دادن و چسباندن صفحات در کنار هم استفاده می‌کنند. به همین دلیل امکان جدا شدن صفحات در هنگام خوانش بسیار کمتر از جلد شومیز است.

اگر بخواهیم به طور خلاصه تفاوت این دو جلد را بر شماریم می‌توانیم بگوییم که:

• جلد شومیز سبک، منعطف، به راحتی قابل جمل است و از استحکام کمی برخوردار است

• جلد گالینگور سخت بوده و دارای استحکام بالای است، به نسبت جلد شومیز سنگین‌تر و گران‌تر نیز است. 

 

تفاوت جلد شومیز با جلد گالینکور

 

جمع‌بندی

در این مطلب در مورد جلد شومیز کتاب و جنس آن صحبت کردیم و تفاوت آن با جلد گالینگور را بر شمردیم. اگر قصد چاپ کتاب با جلد شومیز را دارید می‌توانید به مجتمع چاپ کهن مراجعه کنید و چاپ کتاب خود را به این مجتمع بسپارید. این مجموعه با سابقه طولانی و در اختیار داشتن دستگاه‌های چاپ به روز می‌تواند به بهترین شکل ممکن شما را به خواسته خود برساند.

 

نظر شما درباره جلد شومیز کتاب و هر آنچه در مورد آن باید بدانیم چیست؟